Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δευτέρα 29/9: Εκδήλωση με τον Heleno Saña

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ανθρωπομανία
ο Heleno Saña θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα
Ανθρωπισμός και αυτοδιεύθυνση 
σε καιρούς κοινωνικού δαρβινισμού
τη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη 
στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη) 
στις 19:30.

O Heleno Saña Alcón γεννήθηκε το 1930 στη Βαρκελώνη. Μεγάλωσε σ' ένα οικογενειακό περιβάλλον αναρχοσυνδικαλιστών αγωνιστών. Ο πατέρας του ήταν ενεργό στέλεχος του κινήματος και ήταν παρών σε όλες τις διαδικασίες και προσπάθειες οργάνωσης και συγκρότησής του, όπως και στην ίδρυση του πολύ σημαντικού Λαϊκού Εγκυκλοπαιδικού Αθήναιου, του σημαντικότερου αυτομορφωτικού θεσμού λαϊκής απεύθυνσης της Βαρκελώνης.

Η διαμόρφωση της προσωπικότητας του Heleno Saña έγινε μέσα στις μοναδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν με το ξέσπασμα της στρατιωτικής και φασιστικής εξέγερσης του Φράνκο, μέσα όχι μόνο από το βίωμα της δημιουργικής έκρηξης της Μεγάλης Ελευθεριακής Επανάστασης, αλλά ύστερα και από την στρατιωτική ήττα της από τους μπολσεβίκους και τους φρανκιστές, μέσα από τον παράνομο αγώνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας που ακολούθησε. Με την είσοδο των φρανκικών στρατευμάτων ένα μέρος της οικογένειας του Saña παρέμεινε στη Βαρκελώνη, με την παράνομη κινητικότητα του ευρύτερου περιβάλλοντος του συγγραφέα να συμβάλλει, λόγω του διαρκούς αγώνα ενδοσυννενόησης και αντιπληροφόρησης μεταξύ των φυλακισμένων αγωνιστών και των οικογενειών και συντρόφων τους, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του αλλά και στην αντίληψή του για τη ζωή.

Στα 15 του ο συγγραφέας γίνεται αντιληπτός στο κυλικείο του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, από φιλικό προς τον Φράνκο καθηγητή, να δίνει διάλεξη για τη σκέψη του Χάιντεγκερ σε φίλους του, και τον καλεί παρά το βαρύ όνομα που τον ακολουθεί, να το κάνει και στα πλαίσια μαθήματος φιλοσοφίας.

Ήταν η τελευταία φορά που συνέβη αυτό μιας και η αντικαδημαϊκή στάση του συγγραφέα θα τηρηθεί με τη δέουσα αυστηρότητα.

Από το 1960 και μετά αυτοεξορίζεται στη Γερμανία με τη γερμανίδα σύζυγό του μην μπορώντας να αντέξει άλλο τη δυσκολία επιβίωσης που είχε επιβληθεί σε όλους του αντικαθεστωτικούς από πλευράς καθεστώτος και επιδίδεται στις δύο βασικές του ασχολίες: τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων που μετά τη σταδιακή χαλάρωση του καθεστώτος στην Ισπανία, δημοσιεύονται σε ισπανικές εφημερίδες.

Στη Γερμανία η ιδιαίτερα αυστηρή κριτική του στη γερμανική νοοτροπία με κάποια βιβλία του, σηκώνει θύελλα αντιδράσεων αλλά δίνει το βήμα στο συγγραφέα να εκδηλώσει σε μεγαλύτερο κοινό τις απόψεις του, αλλά και το πιο σημαντικό, την Ισπανική του εμπειρία.

Οδηγοί και σύντροφοι στη σκέψη του ο Αλμπέρ Καμύ και η Σιμόν Βέιλ με την οποία ταυτίζεται και στην ιδιόμορφη αναρχοχριστιανική της έποψη.

Έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία ιστορικού, φιλοσοφικού και πολιτικού περιεχομένου και στις δύο γλώσσες, ενώ οι δημόσιες παρεμβάσεις του στην Ισπανία αποτέλεσαν μια γεφυροποιό ανάσα στο πολυδιασπασμένο ελευθεριακό κίνημα, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί.


Στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο βιβλία του:

Η κοινωνία της αυτοδιεύθυνσης και οι εχθροί της, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες, Αθήνα, 2011.

Ανθρωπομανία, στην υπεράσπιση του ανθρώπινου, εκδ Στάσει Εκπίπτοντες, Αθήνα, 2014.